Gulvbehandling

Gulvbehandling
Gulvbehandling

Gulvbehandling betegnes også overfladebehandling eller efterbehandling af bræddegulve. Den bruges til at bevare en ny renoveret gulvoverflade, og give det et flot og nyt look og patina. Vi er ekspert i gulvbehandling og vil finde den rette løsning til dig og dit trægulv. Kontakt os gerne for en vurdering af dine plankegulve eller parket og muligheder.

Hvilken efterbehandling skal du give dit gulv?

Vi kan vælge blandt lak, sæbe, lud eller voks som gulvbehandling til dit nye eller nyslebne trægulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige teknikker, og læs, hvordan vi gør. Når du i samspil med gulvsliberen vælger overflade kan man tage hensyn til følgende:

  • Udseende og patina
  • Robusthed
  • Vask og støvsugning
  • Pasning og pleje

De mest benyttede former for overflade er olie, lak, lud eller voks. Disse kan erhverves enten som klare eller hvide. Hvid lak, hvid olie og hvid lud er yndede gulvbehandlinger.

Hvorfor skal vi gulvbehandle parket- eller plankegulve?

Et ubehandlet parket- eller plankegulv kan hurtigt blive grimt af væske, slid og smuds. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor ofte vil du behandle husets eller lejlighedens gulv?

Hyppigheden af efterbehandling afhænger af gulvets brug samt rengøring, vedligeholdelse og pleje. Gulvet må regelmæssig vaskes og støvsuges med pleje- og rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere om det her.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger efterbehandling?

Når du skal vælge behandling til dit bræddegulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid og brug der er på gulvet, tærskler, trapper og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end parket.
  • Hvilken træsort trægulvet er fabrikeret i.
  • Hvilket look og patina du ønsker, at plankegulve skal have.
  • Uanset hvilken overflade du ønsker at benytte, må fabrikantens instruktioner følges til punkt og prikke for at opnå et godt og holdbart resultat.

Lud og ludbehandling af trægulv

I fald et pankegulv eller parket er ny slebet, vil det fremstå lyst, smukt og naturligt . For at bibeholde det lyse og pæne toning, skal der påføres en ludbehandling. Lud afværger træets naturlige gulningsproces og kan anbefales til alle lyse gulve.

Ludden kan ikke stå alene som behandling, idet den ikke beskytter gulvet. Derved danner ludbehandling kun base for oliebehandling, sæbebehandling eller lakering.

Fordele ved ludbehandling er, at trægulvet får det top moderne gråhvidlige og lyse sandskurede look.

Rengøring udføres med hvid sæbe eller natursæbe. Sæbespåner har været brugt i mange hundrede år, og kan også anbefales.

Sæbebehandling af gulv med gulvsæbe

Ifald du har et gammelt, slidt og rustikt plankegulv, er sæbebehandling en rigtig anvendelig overflade mulighed. Det danner en fin, naturlig overflade på et nyafslebet pankegulv eller parket. gulvsæben danner en holdbar og robust gulvoverflade, som er enkel at vedligeholde, rengøre og pleje. Almindeligvis påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbe og sæbebehandling har været benyttet som overflade i mange hundrede år, og skaber et naturligt skønt udseende. Det nødvendiggør dog ofte gulvvask, og er ikke så slidstærk og robust som lakering og oliebehandling.

Når træet er afslebet tilføres en lud og ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (natursæbe – hvidsæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan købes hos malerforretninger, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet gulv har for det meste den fordel, at hakker og mærker i træet kan ’rejse’ sig på ny ved gulvvask. Derefter bliver gulvet som nyt igen.

Rengøring udføres med en gulvsæbe for at træet for altid er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet trægulv vaskes indtil 5 gange med en ekstra fed blanding inden benyttelse. Normal vedligeholdelse med almindelig støvsugning. Benyt aldrig affedtende sæber såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Agter du at overfladebehandle dit plankegulve eller parketgulv med gulvolie, vil håndværkeren benytte hærdende olie. Hærdende olie er iblandet en hærder, som får olien til tørre hurtigt med en slidstærk og hård overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Olie frembringer træet en dyb og flot gulvbehandling. Hvidpigmenteret olie giver træet det moderne og eftertragtede look, hvor natur olien giver en varm farve.

Den hvidpigmenterede olie benyttes på ludbehandlede lyse gulve, hvis du ønsker at forstærke den hvide patina. Oliebehandling giver gulvet en smuk silkemat og rustik overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for slid og snavs.

Oliebehandlingen frembringer en meget slidstærk gulvoverflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, herunder gangbaner og rundt om spisebordet. Få en snak med din gulvspecialist eller os, så er du sikker på at få den rette oliering til dit trægulv.

Fordele ved oliebehandling er, at ridser og hakker let kan fjernes ved fugt eller damp. Herved rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring udføres bedst med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede parket- eller plankegulve. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både plejer, vedligeholder og rengør ved hver gulvvask. Derfor er re-oliering ikke nødvendigt.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Gulvlak skaber en slidstærk behandling i mat, halvblank eller blank efter ønske. Lak er nem at rengøre og kan vedligeholdes med ny gulvlak inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret gulv kan almindeligvis holde i en hel del år, inden det er nødvendigt at behandle igen.

Hvor længe et lakeret gulv holder, betinges af sliddet samt hvilken type gulvlak der er brugt. Et lakeret gulv er ganske hårdfør over for smuds og fugt , men spildte væsker og vand bør dog tørres væk. Indenfor de senere år er der sket en stor udvikling indenfor lak og lakering af gulve. Alle gulvfolk bruger vandbaseret lak som er mat, miljøvenlig og slidstærk.

Fordelen ved lakering er, at man får en meget modstandsdygtig gulvbehandling, som er nem at rengøre, vedligeholde og pleje.

Rengøring foretages med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som overhovedet muligt.

Maling af trægulv med alkyd eller epoxymaling

Ikke mange vil male et nyt eller nyafslebet trægulv, da træets naturlige spil og farve dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget ødelagte trægulve kan maling være en praktisk og flot gulvløsning.

Til  gulv  med almindelig benyttelse, for eksempel i stuen eller soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til fx et køkken eller vådrum.

 

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote